Anasayfa / Genel / Programlar / MS Excel / Excel de Birden Çok Kritere Göre Düşey Arama

Excel de Birden Çok Kritere Göre Düşey Arama

Excel de düşeyara fonksiyonu ile tek kritere göre istediğimiz bir veriyi tabloda bulabiliyoruz. Ancak birden fazla kritere göre bir değeri almak istediğimizde işler biraz karışıyor. Ancak demokrasilerde çareler tükenmez 🙂 Bu durumu çözebilmek için iki fonksiyonu iç içe kullanmamız gerekiyor. Bunlardan biri ” İNDİS ” diğeri ise ” KAÇINCI ” dır.Aşağıdaki örnek üzerinde açıklamaya çalışayım.

Seri Kod Fiyat Aranan Seri Aranan Kod
x 11 5 y 12
x 12 6 y 11
y 11 7 x 12
y 12 8 x 12

 

 

 

 

 

=İNDİS($C$2:$C$5;KAÇINCI(D2&E2;$A$2:$A$5&$B$2:$B$5;0))

Tablomuzda Seri değer y olan ve Kod değeri 12 olan satıra denk gelen Fiyat değerini almak istiyorum. İndis formülünde öncelikle alınacak değerin bulunduğu dizin girilir. Kaçıncı fonksiyonunda ilk olarak arama kriterleri aralarında & sembolü konularak belirtilir. Sonrasında aynı sırayla aranacak değerlerin hangi dizinlerde olduğu belirtilir. Burada en önemli ayrıntı bu formülü girdikten sonra Ctrl+Shift+Enter ile girişi tamamlamalısınız aksi takdirde formül geçerli olmayacaktır. İşlem sonucunda 8 değerini bulmamız gerekir.

Kolay gelsin.

Bu yazı hakkında ne düşünüyorsunuz?
  • Faydalı (115)
  • Başarılı (94)
  • Sıkıcı (82)
  • İlginç (5)

Örnek Veri

  • xls ornek
    Date added: 23 Temmuz 2014 12:53 File size: 9 KB Downloads: 3754

Hakkında Murat KIRMIZIGÜL

- Gaziantep doğumlu - Bilgisayar Mühendisi - Yazılım Geliştirici-Proje Yöneticisi - Siyaset, Tarih, Sosyoloji, Fotoğrafçılık sever - Ayaz'ın babası :)

11 yorum

  1. Süper eline emeğine sağlık

  2. Bilal Ali DURMAZ

    Merhaba;
    size bir sorum olacak, cevaplarsanız memnun olurum.
    excelde bir sayfada bütün okulun öğrenci listesi mevcut. birinci sütünda sınıflar (9-A, 9-B, … 12-C, 12-D gibi) , ikinci sütünda isimleri ve üçüncü sütünda cinsiyetleri yazılı. 600 öğrencinin kayıtlı olduğu bu tablodan örneğin 11-A sınıfındaki erkek öğrencilerin sayısını nasıl saydırabilirim.
    Not: sınıflar kendi arasında sıralanmıştır.
    Teşekkür eder iyi günler dilerim.

    • Murat KIRMIZIGÜL

      Pivot table yapmanızı öneririm. Tablonun tamamını seçip pivot table işlemine girerseniz. Sonrasında satır etiketleri olarak sınıfları sütün etiketleri olarakta cinsiyeti seçersiniz sonrasında isimleri değerler kısmına sürekleyip bırakırsınız. Varsayılan olarak değerler sayılacaktır. Eğersay gibi fonksiyonlar var ama bence işi biraz uzatır.

      Kolay gelsin.

    • BAŞKA BİR SÜTUNDA BİRLEŞTİR YAP( 11-AERKEK 11-AKIZ) DAHA SONRA YAN SÜTÜNDADA EĞERSAY(11-AERKEK) YAP ERKEK SAYISINI BULURSUN

  3. Merhaba, bir soru da ben sorabilir miyim?
    Bir hücre düşünelim içerisinde “smmm ali kırmızı” veya “ymm hülya siyah” veya mavi ltd.şti. gibi isim ve ünvanlar yazıyor. Bu hücredeki insan isimlerini başka bir hücreye alıp sonrasında da bu isimlerin yanına cinsiyetini getirebilir miyim? Yani
    a1 “smmm ali kırmızı” yazıyor diyelim b1 “ali” c1 “erkek”
    a2 ymm hülya siyah yazıyor diyelim b2 ” hülya” c2 “kadın”

    şeklinde olabilir mi? Bazı isimler hem erkek hem de kadınlarda olabiliyor veya insan ismi olmayanları boş bırakabilir.

    • Murat KIRMIZIGÜL

      Garip bir durum. Açıkcası pek anlayamadım. Yani veri sözlüğü gibi bişey yapmanız gerekiyor sanırım. İçinde şti geçenler mesela insan değildir. ya da adı hülya olanlar kesin kadındır ama deniz olanlar erkek ya da kadın olabilir. Örnek veri ile anlatırsanız belki daha kolay çözüm bulabiliriz

  4. Selam, benim bir sorum olacakti. Bir sütunu baska bir sütün icinde aratabilirmiyiz.

  5. İşime yarayacak şekilde örnek veren sadece siz oldunuz, teşekkür ederim.

  6. Merhabalar, benim bir sorum olacak. Bir yemek maliyeti üzere dosya hazırlıyorum. mesela bir sayfada a2 de mercimek çorba yazıyor, b2 den başlayarak yan yana içindeki malzemeler sütunlara yazılıyor. şöyle; a2 Mercimek Çorba, B2 Yağ, C2 Salça D2 Mercimek gibi. ve bu malzemelerin hemen altlarında da kullanılacak gramajlar yazacak B3 0,005 C3 0,04 D3 0,15.
    Bir başka sayfadan burdaki verileri seçime dayalı getirmek istiyorum veri doğrulama liste yöntemi ile. Düşeyara kullanarak çorba adını seçince malzemelerin olduğu satırdaki veriler geliyor fakat gramajları bir türlü getiremedim. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.Gerekli alanlar işaretlenmişlerdir *

*

eight + 6 =

Yukarı çık